Keramiekworkshops

Keramiekworkshops voor volwassenen en kinderen ! Iedere eerste zaterdag van de maand. Iedere workshop heeft een thema, je mag ook iets anders maken of meerdere werken maken, in overleg wordt daar een meerprijs voor gerekend.

Voor groepen/bedrijfsuitjes/vrijgezellenfeestjes kunnen wij ook een gezellige en creatieve workshop organiseren. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden: 

-Workshop keramiek alleen biscuit gestookt: 45,- pp, duur workshop: 2 uur.
-Workshop keramiek biscuit gestookt, daarna glazuren wij het voor jullie in een mooie  kleur naar keuze en dan wordt het nog een keer gestookt: 65,- pp, duur workshop: 2 uur.
-Workshop keramiek plus de keramiek zelf beschilderen met een speciale glazuur die geschikt is voor nog niet gedroogde klei. Wij zetten er daarna een laag transparant op en het werk wordt twee keer gestookt: 85,- pp, duur workshop: 2,5 / 3 uur
 
De workshop is inclusief koffie/thee en iets lekkers.
 
Tijdens de workshop kan je kiezen om een mok/ beker, een vogelhuisje, of een  plantenpotje te maken en in overleg nog veel meer : )
Als je kiest voor glazuren dan kan je de beker ook echt gebruiken. Een vogelhuisje of plantenpotje hoeft niet geglazuurd te worden maar het is wel leuk.
 
De keramiek moet eerst drogen in het atelier, dan wordt het gestookt in de keramiekoven. Bij glazuren wordt het werk nog een tweede keer gestookt. Hierna kunnen de keramiekwerkjes worden opgehaald in het atelier.

Mail naar info@tekenschoolbommlerwaard.nl voor alle mogelijkheden. 


Agenda zaterdagmiddagworkshops:

Zaterdag 1 juni, 1500-17.00 uur. Kosten: 45,- inclusief stoken in de keramiekoven en klei .

Als het weer een beetje meezit is de workshop heerlijk buiten in ons Natuuratelier aan de dijk in Hurwenen. En als het weer niet meezit in ons fijne atelier in Cultureel Centrum De Poorterij in Zaltbommel.

We gaan olla’s maken. Wat zijn olla’s ?? ; ) 

Een olla (spreek je uit als ‘Oyya’) is een ongeglazuurde, poreuze pot waarmee je planten water kan geven. Het idee is simpel, maar doeltreffend; begraaf de pot tussen de planten, vul het met water, doe sluiting er op, en klaar : )

Een olla geeft langzaam water af aan zijn omgeving en bespaart tot wel 70% aan water ten opzichten van sproeien of gieten.

Door de poreuze wand van de pot vult deze zich met water uit de pot en geeft deze af aan de planten in de omgeving. De deksel op voorkomt verdamping, maar ook dat muggen eitjes leggen in de pot of dat deze (bij droogte) vol met slakken raakt. 

Olla’s zijn perfect voor de moestuin, een plantenbak of grote bloempot.

Een olla hoeft niet te worden geglazuurd, het gedeelte wat water afgeeft moet juist ongeglazuurd en poreus blijven. Het bovenste gedeelte kan wel worden geglazuurd, Als je wil glazuren kan dat In de doorlopende woensdagavond lessen.

Opgeven voor een workshop: info@tekenschoolbommelerwaard.nl


Zaterdag 18 mei, 1500-17.00 uur. Kosten: 45,- inclusief twee keer stoken , klei en glazuur.

We gaan vogelhuisjes/Insectenhuisjes maken. Je kan de schattige bolletjes in allerlei mooie kleurtjes glazuren en versieren maar ook gewoon de mooie klei kleur houden. Staat heel leuk buiten in de tuin! En de diertjes zijn er blij mee. Als het weer een beetje meezit is de workshop heerlijk buiten in ons Natuuratelier aan de dijk in Hurwenen. En als het weer niet meezit in ons fijne atelier in Cultureel Centrum De Poorterij in Zaltbommel. Je mag zelf een kleur uitkiezen waarmee wij de vogelhuisjes glazuren voor je. Je werk gaat twee keer in de keramiekoven. De eerste keer is de bisquit stook, daarna kan de glazuur worden aangebracht en  wordt je werk voor de tweede keer gebakken, dat is de glazuur stook. En dan zijn je huisjes klaar om in de tuin te hangen en kan ze in het atelier komen ophalen. In de doorlopende woensdagavond lessen kan je zelf je werk glazuren. Opgeven voor een workshop: info@tekenschoolbommelerwaard.nl
 
 
Al geweest: 

zaterdag 6 april, 15.00 -17.00 uur.  Kosten: 45,- inclusief twee keer stoken, klei en glazuur.

Je maakt in deze workshop in een middag een superleuke mok (of twee kleintjes) die je ook echt kan gebruiken. Je mag zelf een kleur uitkiezen waar wij hem mee glazuren voor je. Je werk gaat twee keer in de keramiekoven. De eerste keer is de bisquit stook, daarna kan de glazuur worden aangebracht en  wordt je werk voor de tweede keer gebakken, dat is de glazuur stook. En dan is je mooie beker klaar om er een lekker kopje thee uit te drinken en kan je hem in het atelier komen ophalen. In de doorlopende woensdagavond lessen kan je zelf je werk glazuren. Opgeven voor een workshop: info@tekenschoolbommelerwaard.nl


 

Deze workshops zijn al geweest, nieuwe workshops worden binnenkort op de site gezet, nog even geduld ; )

Sint Maartens keramiek workshop

Voor Sint Maarten maken we prachtige fantasie lampjes van klei.

Dit doen we op twee woensdagmiddagen.
De eerste woensdagmiddag maak je je lampje van klei, die moet in het atelier drogen en wordt dan gebakken in de keramiek oven.
De volgende woensdagmiddag kom je je lampje glazuren en dan moet hij nog een keer in de keramiekoven zodat de glazuur mooi over je lampje smelt en dan is je lampje klaar! Je kan je lampje vrijdag 10 november of zaterdag 11 november ophalen in de Poorterij, dat kan de hele dag.

Als je de tweede woensdag niet kan kunnen wij het lampje ook voor je glazuren.

Data: 2 november 15.00 uur-17.30 uur en 9 november 15.00 uur-17.30 uur

 

 

 

 

Workshops schooljaar 2022/2023

Kennis maken met de Tekenschool

Kom gezellig een keertje meedoen met de Tekenschool in ons mooie Natuuratelier.
Je kan zelf kiezen wat je wil doen, bijvoorbeeld tekenen, schilderen met aquarelverf, kleien, potje draaien op de pottenbakschijf, vilten, kleuren met bloemen, henna tattoo maken, batikken of papier maken met bloemen en gouden glitters. 

Data: 17 juni en/of 24 juni Tijd: 13.30-1500 uur Plaats: Natuuratelier in Hurwenen 

 


Al geweest!

Keramiek workshop mini kasteeltje van klei. 

Kom gezellig onder de walnotenboom in het prachtige Natuuratelier van de Tekenschool een mini kasteeltje van klei maken.
We maken slot Loevestein in het klein na ( het is dit jaar namelijk Hugo de Groot jaar ). Je kasteeltje wordt ook echt gebakken in de keramiekoven en je kan het als het klaar is op een stok in de tuin zetten. Dan gaan er misschien wel vogeltjes of lieveheersbeestjes in wonen. Deze workshop is een samenwerking met slot Loevestein.
22 maart was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat Hugo de Groot nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit.

Waar: het Natuuratelier

Wanneer: 29-05-’21 om 13.30 uur-15.00 uur 

Kosten: 14,-

( het voorbeeld op de foto is gemaakt door een Tekenschool juf, het is niet Slot Loevestein ; )


Papier maken met een schepraam. (volgeboekt)

Om te tekenen en schilderen heb je natuurlijk ook papier nodig. En wat is er leuker dan op je zelfgemaakte papier te tekenen!
We gaan deze workshop papier scheppen met papierpulp (gerecycled van oud Tekenschool papier ) en een echt schepraam. Een hele oude ambacht!

Waar: het Natuuratelier

Wanneer: 22-05-’21 om 13.30 uur-15.00 uur 

Kosten: 12,50


Beetje van speksteen of albast maken. (volgeboekt)

Kom gezellig beeldhouwen buiten in de schaduw van de grote walnotenboom in het Natuuratelier van de Tekenschool! We gebruiken voor de beeldjes zachte steensoorten zoals speksteen en albast. Met raspjes bewerk je de steen en daarna ga je hem helemaal glad polijsten. Het wordt altijd erg mooi en bijzonder!

Waar: Het Natuuratelier

Wanneer: 19-06-21 13.30-15.00 uur

Kosten: 14,-


Naaldvilten (volgeboekt)

Buiten in de schaduw van de grote walnotenboom in het Natuuratelier van de Tekenschool gaan we met hele mooie natuurlijk gekleurde ‘sprookjes’ wol een schilderijtje maken. Met een speciale viltnaald prik je de wol vast op een lapje van stof, dat noem je naaldvilten. Heerlijk om te doen en het wordt altijd erg mooi : – ) Kijk op de Tekenschool website voor voorbeelden.

Waar: Het Natuuratelier

Wanneer: 19-06-21 13.30-15.00 uur

Kosten: 14,-


Botanisch tekenen. (volgeboekt)

Maak samen met de Natuurwacht Bommelerwaard en de Tekenschool kennis met botanisch tekenen!
Hou je van de natuur en vind je het leuk om te tekenen? Dan is de workshop Botanisch tekenen echt een aanrader. Tijdens deze inspirerende workshop leer je over de natuur en teken je een gedetailleerde en natuurgetrouwe weergave van planten met potlood. Vervolgens wordt de tekening overgebracht op aquarelpapier en met aquarelverf uitgewerkt.
Tijdens deze lessen tekenen en schilderen we heerlijk buiten in het Natuuratelier van de Tekenschool.

Waar: Het Natuuratelier

Wanneer: 26-06-21 13.30-15.00 uur

Kosten: 14,-


 

Al geweest:

Sint Maarten, lampion maken

We gaan lekker ouderwets suikerbieten uithollen en versieren met een gutsje. Vroeger maakten kinderen ook al lampionnen van uitgeholde suikerbieten. Dat is erg mooi want door de schil van de suikerbiet schijnt het licht van je lampje of kaarsje erg sfeervol.

Waar: Het Natuuratelier

Wanneer: 07-11-20

Kosten: 14,-


Ets maken

Doe gezellig mee met De Grote Grafiek Workshop in de Tekenschool!
We gaan onder andere een echte meerkleuren ets maken.
De eerste les maak je een tekening / ontwerp op papier. In de tweede maak je van je tekening een echt etsplaatje en dit etsplaatje ga je afdrukken op speciaal etspapier met de etspers.
Omdat deze workshop net voor de kerstvakantie is kun je zo ook heel leuk je zelfontworpen kerstkaarten drukken.

Waar: Tekenschool atelier Poorterij, Zaltbommel

Wanneer: 28-11-’20 om 13.30 uur-15.00 uur en 12-12-’20 om 13.30 uur-15.00 uur. Deze workshop is twee keer.

Kosten: 24,-

( deze ets van de Nachtwacht door Nine is vorig jaar geëxposeerd geweest in het Rijksmuseum : )


 


Sint Maartensliedjes en een lampion maken (serie van 3 lessen)

Combi workshop! Je leert Sint-Maartensliedjes die je misschien nog helemaal niet kent met Koorschool Senta (succes verzekerd!!) en je maakt je eigen prachtige lampion met Tekenschool Bommelerwaard.
Daarna mag je (moet natuurlijk niet ) met je lampion en je nieuw geleerde St Maartens liedjes samen met de andere kinderen een mini optreden geven in de grote theaterzaal van de Poorterij voor bijvoorbeeld je ouders. En dat allemaal in één middag!
Tijdens de eerste twee zaterdagmiddagen maak je je lampion in het atelier van de Tekenschool, de laatste zaterdagmiddag is de zangworkshop in de theaterzaal van de Poorterij door Koorschool Senta. Het atelier van de Tekenschool is in de Poorterij dus dat is handig.

Deze workshop is een samenwerking tussen Koorschool Senta en de Tekenschool.

Data: 26-10-2019 en 02-11-2019 en 09-11-2019

Tijd: 15.30 uur – 17.00 uur

Kosten: 4,- euro

Inschrijven via: info@tekenschoolbommelerwaard.nl of www.sjorssportief.nl


Ets maken, grafiek (serie van drie lessen)

Doe gezellig mee met De Grote Grafiek Workshop in de Tekenschool!
We gaan onder andere een echte meerkleuren ets maken.
De eerste les maak je een ontwerp op papier, tijdens de tweede les zet je je ontwerp om op een etsplaatje en dit etsplaatje ga je tijdens de laatste les afdrukken op speciaal etspapier met de etspers.
Omdat deze workshop net voor de kerstvakantie is kun je zo ook heel leuk je zelfontworpen kerstkaarten drukken.
We werken met veilige en kindvriendelijke materialen. Op kleding kan wel inkt komen ondanks het dragen van een schort dus hou daar rekening mee en doe niet de allermooiste/duurste kleding aan..

Data: 23-11-2019 en 30-11-2019 en 14-12-2019

Tijd: 15.30 uur – 17.00 uur

Kosten: 4,- euro

Inschrijven via: info@tekenschoolbommelerwaard.nl of www.sjorssportief.nl


Monet, licht, kleur en verf (serie van 4 lessen)

Kom schilderen als Monet!
Een serie van vier lessen. De eerst les is een voor kinderen toegankelijke en interessante kunstgeschiedenisles over het impressionisme, de tweede, derde en vierde les gaan we heerlijk buiten schetsen en schilderen zoals Monet dat deed. Het eindresultaat is een prachtig schilderij op doek!
De kinder-kunstgeschiedenisles wordt gegeven door kunsthistoricus Roland Gieles.

Data: 16-05-2020 en 23-05-2020 en 30-05-2020 en 06-06-2020

Tijd: 15.30 uur – 17.00 uur

Kosten: 4,- euro

Inschrijven via: info@tekenschoolbommelerwaard.nl of www.sjorssportief.nl


Al geweest:

Vrij tekenen

Heerlijk rustig een uurtje tekenen en rondkijken in de Tekenschool.
Je mag zelf weten wat je wil tekenen en waarmee je wil tekenen, of misschien wil je wel schilderen.. of iets van klei maken.
Het kan allemaal en de juf helpt je met wat je wil maken.

Datum: 25-09-2018

Tijd: 15.30-16.30 uur

Kosten: 8 euro


Animatie filmpje maken

Hou je van cartoons en wil je weten hoe een animatie filmpje gemaakt wordt?
Tijdens deze kennismaking met animatie filmpjes ga je veel tekenen en vervolgens leer je hoe je jouw eigen figuurtje kunt laten bewegen op de computer.

Deze workshop wordt gegeven in de Tekenschool door Gosia Jankowska van ‘mijn animatie’

Datum: 23-10-2108

Tijd: 15.30-17.00 uur

Leeftijd: vanaf 7 jaar

Kosten: 9 euro


Sint Maartensliedjes leren en een lampion maken

Je leert Sint-Maartensliedjes die je misschien nog helemaal niet kent met Koorschool Senta (succes verzekerd!!) en je maakt je eigen prachtige lampion met Tekenschool Bommelerwaard.
Daarna mag je met je lampion en je nieuw geleerde St Maartens liedjes samen met de andere kinderen een mini optreden geven in de grote theaterzaal van de Poorterij voor je ouders. En dat allemaal in één middag!

Deze workshop is een samenwerking tussen Koorschool Senta en de Tekenschool.

Datum: 31-10-2018

tijd: 15.30-17.00 uur

Kosten: 14 euro


Er was eens… (keramiek)

ER WAS EENS??

Maar wat was er?

Vertel jouw decemberverhaal.

Dit kun je doe aan de hand van vier figuurtjes van klei.

Deze figuurtjes maak je zelf.

De volgende les ga je je figuurtjes glazuren met kleur.

Je kunt denken aan de verhalen die je kent van december zoals bijvoorbeeld Sinterklaas,
het Kerstverhaal, meisje met de zwavelstokjes..

Maar misschien bedenk je een eigen verhaal. Spannend, lief, mooi. Leef je
uit!

Deze workshop wordt gegeven in de Tekenschool door kunstenares Hanneke Roos

Datum: 06-11-2108 en 20-11-2018 Let op: deze workshop bestaat uit twee lessen

Tijd: 15.30-17.00 uur

Kosten: 28 euro


Kerstkaarten maken op de etspers

Kom zelf je kerstkaarten maken in de Tekenschool op de etspers.
want wat is er nu leuker dan een zelfgemaakte kerstkaart versturen!
Iedere kaart wordt een supermooi en bijzonder kunstwerkje.
Je ontwerpt je eigen kerstkaart met potlood op papier en maakt er vervolgens zelf een speciaal etsplaatje van. Dit etsplaatje druk je af op de etspers, je kan meerdere afdrukken maken en je kan je kaarten alleen zwart wit maken maar ook in kleur.

Datum: 11-12-2018

Tijd: 15.30-17.00 uur

Kosten: 14 euro


Maak je eigen planeet van keramiek

Je maakt een planeet van keramiek eventueel met bijbehorende schattige buitenaardse wezentjes en misschien wel met een echte raket of UFO ; )
De eerste les maak je de planeet van klei.
Dan moet hij een week drogen en in de oven worden gebakken.
De volgende les ga je je planeet met kleur glazuren.
Daarna wordt hij nog een keer gebakken en dan is hij (… eindelijk) klaar!

Datum: 07-05-2019 en 21-05-2019 Let op: deze workshop bestaat uit twee lessen

Tijd: 15.30-17.00 uur

Kosten: 28 euro


Toveren met licht! een blauwdruk maken

In de Stadskwekerij van Zalbommel, aan de lange tafel op het heerlijke veldje tussen alle prachtige bloemen en planten die daar groeien maak je een echte blauwdruk van zo’n mooie bloem of blad van een plant.
Ouders, opa’s en oma’s / andere begeleiders mogen ook meedoen : )

Datum: 04-06-2019

tijd: 15.30-17.00 uur

kosten: 14 euroAl geweest:

Nieuw!! De grote Grafiek Workshop, treedt in de voetsporen van Rembrandt en maak een echte ets (drogenaald).

Kinderen die grafiek leuk vinden en hier meer mee willen maken en experimenteren, kunnen zich aanmelden voor De Grote Grafiek Workshop in de Tekenschool. Daar gaan we onder andere een echte meerkleuren drogenaald ets maken!

Datum: 18 april 2018

Tijd: 15.30 uur- 16.30 uur

Leeftijd: alle leeftijden vanaf 7 jaar.


Portrettekenen:

Leer een mooi portret tekenen! Je leert een zelfportret maken of een portret van iemand anders, (neem dan een foto mee).
Je leert werken met licht en schaduw, je leert alles over de verhoudingen van een gezicht. En je leert werken met echte tekenmaterialen zoals houtskool, doezelaar en kneedgum!

Datum: 30 september 2017

Tijd: 12.30 – 14.00 uur


Sint Maartens workshop samen met Koorschool Senta: Lampion maken en Sint Maartensliedjes leren.

Vier dit jaar goed voorbereid het St Maartensfeest! Succes verzekerd!!

Leer met koorschool Senta Sint-Maartensliedjes die je misschien nog helemaal niet kent. En maak je eigen prachtige Sint Maartens lampion in het atelier van Tekenschool Bommelerwaard.

Daarna mag je met je lampion en je nieuw geleerde St Maartens liedjes samen met de andere kinderen een mini optredentje geven voor je ouders in de echte theaterzaal van de Poorterij. En dat allemaal in één middag! In Cultureel Centrum de Poorterij, Nieuwstraat 2 in Zaltbommel.

Datum: 8 november 2017

Tijd: 14.00 -16.00 uur.


Mini huisje van klei

Maak je eigen kleine droomhuis van klei! Je huisje wordt echt gebakken in een speciale keramiekoven, die wordt namelijk wel 1000 graden! Daarna kan je je huisje op een bamboe stok in de tuin zetten, dan gaan er lieveheersbeestje en andere beestjes in wonen.

Datum: 8 oktober 2017

Tijd: 12.00 – 14.00 uur