13 november: Workshop Blauwdruk maken, toveren met licht!

Zondagmiddag 13 november geeft de Tekenschool workshops Blauwdrukken maken in het Hurns Kerkje in Hurwenen. Tussen 13.00 en 17.00 uur.

Van te voren aanmelden is niet nodig maar de plaatsen zijn beperkt. Vrije inloop. Alle kinderen, ouders, opa’s, oma’s, buurvrouwen, ooms en tantes zijn van harte welkom! Kosten: 2,50

Een blauwdruk of cyanotype is een oude fotografische techniek waarbij lichtgevoelig gemaakt papier door UV licht (de zon) wordt belicht.

Cyaan is een van de drie primaire kleuren, het is een soort blauw.
De Engelse wetenschapper, wiskundige, uitvinder, fotograaf en astronoom John Herschel ontdekte dit fotografische proces in 1830.

Gedurende bijna een eeuw was cyanotypie de enige manier om tekeningen in meervoud te maken. De techniek werd gebruikt voor bouwplannen van machines en voor architectonische bouwwerken. Dit gebruik van cyanotypie staat bekend als blauwdruk.

In november is de zon niet sterk genoeg dus gebruiken we  voor de belichting in plaats van de zon een UV lamp. Daar waar er iets op het papier ligt (een mooi blad of bloem of ander voorwerp) komt geen licht en blijft het papier wit, het wel belichte papier wordt prachtig Pruisisch blauw van kleur. Blauwdruk is een ontzettende leuke techniek om met kinderen te doen.

Het is toveren met licht! 

 

image

One thought to “13 november: Workshop Blauwdruk maken, toveren met licht!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *